Voeding is de brandstof van ons lichaam. Ons lichaam is de machine die we ter beschikking hebben om in ons leven te doen wat we willen doen. Het voertuig dat ons brengt waar we willen zijn. Hoe efficiënter die machine draait, hoe vlotter we ons doorheen het leven bewegen. Net zoals bij auto's, is er voor het lichaam goede en foute brandstof. Er is voeding die het lichaam gezond houdt en energiek maakt, en er is voeding die de motor nutteloos zwaar belast en op termijn zal doen sputteren.
De keuze is aan jou, op welke brandstof je wil rijden.
In een eerste gesprek ga ik vrij uitgebreid kijken naar jouw huidig voedingspatroon. Hoe ziet jouw ontbijt eruit ? Wat eet je zoal 's middags en 's avonds ? Naar welke tussendoortjes grijp je ? Met welke extras verwen je jezelf ? Dit zowel door de week als in het weekend.
Voor mensen die willen afslanken, kan er op basis van deze info een schatting gemaakt worden van de gemiddelde dagelijkse energie inname.
Vervolgens stel ik een prioriteitenlijst op van sequentiële aanpassingen aan je huidig dieet. De volgorde is gebaseerd op de omvang van de winst die je ermee kan boeken, alsook de moeilijkheid van implementatie. Aanpassingen die uw voedingspatroon veel gezonder kunnen maken en die jou niet veel moeite kosten, komen bovenaan. Maar gewoontes die jouw voeding heel ongezond maken, zullen natuurlijk ook hoog scoren.
Mogelijks ben je aan sommige ongezonde zaken, heel gehecht. Weet dan dat je alles mag blijven eten. Het is een kwestie van verhouding. Gefrituurd voedsel is niet heel gezond. Puristen mogen dat volledig schrappen uit het menu zonder schade. Maar 1 maal per 2 weken frieten eten, dat is aanvaardbaar.
In ieder geval wordt de lijst van aanpassingen met jou tijdens een tweede gesprek overlopen om er eventueel nog veranderingen in aan te brengen. Ik probeer gewoon te zoeken naar een optimaal evenwicht tussen vooruitgang en haalbaarheid.
De snelheid waarmee je dan deze aanpassingen wil invoeren, kies je in feite zelf en bepaalt de tijd die we tussen opvolgingsgesprekken moeten laten.
Aanpassingen aan je menu brengen allicht ook een verlaagde energie inname met zich mee. In feite kan zo een schatting gemaakt worden van het aantal kilos die je per week zal gaan verliezen. Maar het getal op de weegschaal mag niet het primair doel zijn. Vol te houden gezonde gewoonteveranderingen, dat is het doel. Het gewicht zal van zelf wel meekomen.